Wuivend riet Brabantse Wal in woord en beeld door Perry van Kempen en Ewoud Willem van Doorn (BNdeStem 12-7-2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSSENDRECHT – Als het gemeentehuis in Hoogerheide toch een opknapbeurt krijgt, hoeft in elk geval niet meer nagedacht te worden over de vraag ‘ wat hangen we aan de muren?’ Dat worden de foto’s van Perry van Kempen uit Heerle en de gedichten van Ewoud Willem van Doorn uit Hoogerheide.

Annelies Vlaanderen 12-07-17, 10:24 Laatste update: 10:30

 

Met  het afwisselende landschap van de Brabantse Wal als thema – denk aan bomen, koeien, bosverstekels en riet –  is een fraaier uithangbord van de gemeente Woensdrecht immers moeilijk voorstelbaar. Van de 32 combinaties van hun poëtische woorden en beelden hangen er deze zomer dertien in het Flor van Putte Museum op de Volksabdij  in Ossendrecht. Eerder heeft deze expositie Fort Sabina in Willemstad en het Markiezenhof in Bergen op Zoom aangedaan.

Van Kempen (Bergen op Zoom, 1965) en Van Doorn (Gouda, 1948) kwamen elkaar vier jaar geleden tegen tijdens een natuurwandeling. Ze bleken een grote liefde voor de Brabantse Wal gemeen te hebben en besloten na een tweede ontmoeting tot samenwerking die uitmondde in het project Taalland-Landbeeld. Naast de expositie hoort daar het pas verschenen boek Oud Land bij.

Verschillend

Wat er het eerst was: het gedicht of de foto? ,,Verschillend”, legt Van Kempen uit. ,,Van elke combinatie is steeds één element geïnspireerd op een locatie of gebied en is het andere element daar een reactie op. Dus ofwel een gedicht door Ewoud Willem, geïnspireerd door het landschap en daarbij een foto van mij, geïnspireerd door het gedicht;  ofwel een foto van een locatie en als reactie daarop een gedicht.”
Perry van Kempen © Annelies Vlaanderen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de reis door West-Brabant verdienen de tweeluiken een vaste plek waar publiek er continu van kan genieten. Van Doorn denkt aan nog een andere mogelijkheid: ,,Mijn wens is dat de gedichten bij landschappen in de Brabantse Wal te lezen zijn die als inspiratie dienden. Hufterproof; uitgehouwen in steen, bijvoorbeeld. Maar ja, dat kost natuurlijk geld en daar is de gemeente zuinig mee.” Van Kempen, elke week wel met zijn camera te vinden op de Brabantse Wal en een van de vier fotografen die meewerkten aan het boek Ontdek de Brabantse Wal , ziet het ook zitten: ,,De natuur heeft ons de foto’s en de gedichten gegeven. Op die manier geef je iets terug.”
Dichter Ewoud Willem van Doorn uit Hoogerheide. © Annelies Vlaanderen